servis@saabstance.cz
+420 605 787 667

info@saabstance.cz (CAMP)

AUTO?

Tomáš a Vojta Vojtíšek

Je to Saab a je černý

Zřejmě byste tu uvítali nějaké dechberoucí story o tom, jak jsme se dostali k tomuto autu, jenže žádné takové neexistuje. Koupili jsme ho víceméně náhodou v roce 2007 a od té doby je v podstatě členem rodiny. Je to Saab, je černý a konkrétně jde model 9-3 SE v plném sport paketu (později nazývaný Aero) vyrobený ve švédském Trollhättanu v roce 1999. Nic zvláštního, co by ho odlišovalo od ostatních 9-3 není, snad jen to, že je náš. Žádné úpravy ho nikdy nepotkaly, asi půjde o jediné neupravené auto zde. 

Je docela hezký a rozhodně na něm obdivuji nadčasovost jeho tvarů – přecijen je navržený na začátku 90tých let, kdy se v ČSFR ještě proháněly Favority jako největší novinka. Jede hezky, trochu ,,drncá’’ (to ten sportovní podvozek), občas si zavrže a špatně mu hraje rádio, jinak myslím ostudu rozhodně nedělá a občas se i mezi ostatními auty vyjímá. Co rozhodně náš Saab má, je duše. To auto si vás dokáže dokonale získat, donutí vás si k němu vytvořit sympatie a emocionální vztah, kdy vás bolí jakákoliv malá drobnost, co se autu stane. Dokážete se do něj vcítit. Připadá vám jako živá bytost, co s vámi komunikuje, ne jako bezcitný stroj. Nevím, čím tohoto inženýři ve Švédsku dosáhli, přecijen z hlediska materiálů ani výkonů, pohodlí či kvality nijak nevyčnívá z řady ostatních plechovek. Je to snad grif, který na vás z volantu kouká, či přátelsky koukající maska auta, která vás svým spokojeným úsměvem každý den vítá? Je to pocitem bezpečí? Rozhodně nejsme samotní, kdo si tohoto kouzla Saabu všímá. Už jen hlavní klientela Saabu napovídá, že Saab je auto, které se kupuje citem, ne podle papírů. Architekti, designéři, řežiséři a jiní umělci. Všichni dříve měli Saaba. Všichni v Saabu cítili to co my. Ten nepopsatelný citový vztah. Bohužel se mi zdá, že se postupem času tento kult ze Saabů vytrácí.

 Dle mě a mých pocitů soudím, že řidiči Saabů mají takový vztah už jen ke svému konkrétnímu vozu a ne k celé značce. Ať už je to zánikem automobilky nebo tím, že si Saaba dnes už kupuje kdekdo, díky čemuž už naprosto vymizela aura ,,Saabství’’. Zkrátka a jasně – máme našeho Saaba rádi, ikdyž jeho obecný kult se pomalu vytrácí. Znamená proto pro nás konkrétně opravdu moc a rozhodně tedy nebude nikdy na prodej.