servis@saabstance.cz
+420 605 787 667

info@saabstance.cz (CAMP)

SAAB & Chateau 2022

Oficiálně třetí ročník SAAB & Chateau je za námi, děkujeme vám všem, kteří jste toho byli součástí, protože bez vás (a vašich aut samozřejmě) by tohle všechno nedávalo smysl. Ceníme si i účasti několika zahraničních posádek, a to nejen z Rakouska, Slovenska, Maďarska, Ukrajiny, ale i z Rumunska. Ti poslední jmenovaní vážili neuvěřitelných 1500 kilometrů, aby s námi strávili víkend. Tak snad to stálo za to 😇. Ostatně mimo fotky a samotný článek, můžete nahlédnout zde ve videu.

30 posádek, 3 zámky a nespočet příběhů. I to byl letošní ročník SAAB & Chateau, tentokrát s velkým finále na jednom z nejromantičtějších míst ve střední Evropě, na zámku Hluboká nad Vltavou. 

Ale pojďme převyprávět náš příběh pěkně od začátku.

Sobotní program byl oficiálně zahájen symbolicky na zámku Hluboš ve středních Čechách, který jsme poprvé navštívili před rokem. Naše cesta z Prahy vedla i tentokrát kolem, proto jsme tohle místo nechtěli vynechat. Připomněli jsme si znovu příběh T. G. Masaryka a podpořili snahu obecně prospěšné společnosti Zámek Hluboš z.ú., která se od roku 2020 snaží udržet kulturní hodnotu tohoto objektu a opět mu vdechnout život. Což vnímáme jako paralelu s tím, o co se snažíme se značkou SAAB.

Po organizačním entrée jsme se v koloně 25 vozů společně vydali dál na jih. Spanilá jízda klikatými silničkami zalitými dopoledním sluncem a lemovanými barvami rozkvetlých luk, polí i hájů nás zavedla až na zámek Blatná. Tady se k nám připojil i zbytek posádek. Úzkým mostkem přes vodní příkop jsme vjeli přímo na zámecké nádvoří a zaplnili ho do posledního místa. Zámek Blatná, sídlo Hildprandtů a jedinečné vodní panství nám poskytlo azyl pro malý polední odpočinek v zámeckém parku a spoustu zážitků, nejen těch kulinářských. V programu byl oběd, který jen a jen pro nás připravila věhlasná restaurace Sůl & Řepa, procházka v zámecké oboře a krmení daňků nebo prohlídka interiérů zámku. Výhledy z oken zámeckých komnat pak nabízely neskutečný pohled na celý náš vozový park.

S úderem třetí hodiny odpolední jsme nasedli do aut a vydali se společně na poslední a zároveň nejdelší část etapy. Trasa byla sice pečlivě naplánovaná, ale do poslední chvíle nebylo jasné, jak se nám podaří jí zvládnout spanile v takovém počtu. A snad to i vyšlo.

Letos jsme sice barvami “nehráli”, většina aut byla pro SAAB v typických odstínech černé a šedé, ale i tak ze vzduchu na celou tu kolonu musel být nádherný pohled. 

Po zhruba hodině a půl jízdy malebnou jihočeskou krajinou jsme dorazili do vytouženého cíle. Zámecký hotel Štekl jsme olemovali kolem dokola, tolik se nás letos slétlo. Mimo vzácných zahraničních hostů jsme na SAAB & Chateau přivítali i 2 majitele jedinečných unikátů SAAB 9-5 NG sportcombi, jediní 2 v Čechách a oba u nás na Hluboké, jaká to pocta 😇. Nádvoří s kašnou a terasou nás přivítalo doslova jako oáza uprostřed pouště, po cestě jsme byli dosti vyprahlí a sluncem vyhřátí. Následoval zasloužený relax, procházka v přilehlém parku s výhledem na zámek Hluboká nad Vltavou, hotelové wellness, úžasná večeře a spousta skvělých drinků v příjemné společnosti. Zážitek z celého víkendu byl korunován přespáním v nádherných zámeckých pokojích.

V neděli ráno se po snídani část posádky vydala na prohlídku interiérů zámku Hluboká nad Vltavou, ostatní si ještě užívali dopolední pohodu před odjezdem. Poslední naše společná jízda směřovala do centra Českého Krumlova, kde jsme díky hotelu Štekl mohli v jejich dalším hotelu Gold zakotvit s naší už skromnější flotilou (větší část účastníků už rozlétla směrem ke svým domovům) přímo v centru starého města, pochutnat si na výtečném obědě a rozloučit se s letošním ročníkem procházkou historickým centrem Českého Krumlova, které bylo před 30 lety zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Takže to byl náš letošní příběh, 3. ročník SAAB & Chateau. A jaký byl ten váš? ☺️

Katka & Jakub